Телефони за контакт

0882 / 372 426
0882 / 372 637

Пишете ни

lixmebel@abv.bg

Видове кухни според формата

Островна кухня

Островната кухня е една от водещите тенденции при избора на кухненско обзавеждане в наши дни. Освен, че осигурява изключително удобство, тя може видимо да подобри естетическия изглед на вашата кухня. Всъщност “островът” е самостоятелен шкаф, който се поставя в центъра на кухнята, и се използва като място за съхранение или за осигуряване на допълнителен работен плот. Оборудван с мивка, готварска печка или бар столове за хранене, той може да се превърне в едно от най- функционалните места във вашия дом.
Островната кухня може да бъде два вида- U- образна и L- образна с допълнение в центъра остров. За да добавите към вашата кухня остров е необходимо да разполагате с повече налично пространство. Като примерен размер на острова може да се проектира 120х60 см.

П- образна кухня

П-образният кухненски дизайн е един от най- практичните варианти, който предлага максимална ефективност на помещението. Отличава се от останалите с това, че при него и трите стени са оборудвани с шкафове и уреди. Това е ефективен дизайн, който оптимизира свободното подово пространство. Този начин на обзавеждане е подходящ за по- големи помещения. П-образните кухни са подходящи и прилягат на всички стилове.

Когато собствениците на жилища проектират своите П- образни кухни, те трябва да поставят най-използваните от тях уреди или работни площи под формата на триъгълник. Задната стена не трябва да бъде по- малка от 2.5 метра, а свободното пространство между страните да е в порядъка 120 до 280 см. По- малки от тези размери ще създадат неудобство по време на работа, а по- големите ще доведат до неоптимално използване на кухнята. Правилните пропорции между страните и разстоянията между тях ще допринесат за практичното, ефективно и безопасно използване на кухнята. Ако оформлението на къщата не позволява да бъдат използвани три стени за кухня с форма П, може да се проектира остров, който служи за същата цел. Тези кухни осигуряват много място за съхранение и работа. Също така са много безопасни, тъй като имат само един вход.

Стандартна (права) кухня

Правата кухня е идеален вариант за по- малки и тесни кухненски площи. При този тип кухня, всички шкафове и уреди се монтират на един ред. Всъщност, работният триъгълник също се оформя само на тази стена. В този случай печката и хладилника се поставят от двете страни на мивката, като между двата уреда е желателно да има работна повърхност. Основно правило е никога да не поставяте печка до хладилник.
Ако пространството позволява, може да добавите малък кухненски остров, който да използвате за отделяне на кухнята от всекидневната. В по-малки помещения, островът на колелца е добра идея, тъй като предлага гъвкавост.

Ъглова Г- образна кухня

Г-образният кухненски проект е един от най- предпочитаните форми за кухненски дизайн. Изключително подходящ е за по- малки по площ кухни, или когато помещението се доближава до квадратна форма, тъй като при този тип разпределение всички уреди и работни зони са разположени от двете страни на стаята, оставяйки останалите свободни и отворени, което прави общото пространство да изглежда по-голямо.
При наличие на по- голяма по площ кухня, подредбата би включила разполагане на мивката и печката на по- близко разстояние една от друга, като между тях стои работен плот. Г-образните кухни са предпочитани, поради тяхната функционалност, удобство и множество възможности за дизайн.

G- образна кухня

G- образната кухня наподобява формата на П- образната, но е много по-голяма и практична. Всъщност при нея има добавен така наречения “полуостров”, прикрепен към едната страна на П- образната кухня под прав ъгъл, като се оставя малък отвор, за влизане и работа в кухнята.

Кухнята с форма G е идеална за семейства, които търсят допълнително място за съхранение, зона за хранене, а защо не и за забавление. Добавянето на четвърти работен участък към кухнята позволява на двама или повече души да работят много удобно едновременно. G- образните кухни се вписват много добре в кухните, прикрепени към отворените жилищни помещения, като полуостровната им стена е обърната към всекидневната. В някои случаи малките затворени кухни в по- старите апартаменти могат много успешно да се превърнат в G- образни кухни, което ще придаде съвременна визия на по- малките домове. В кухните с такъв тип конфигурация, кухненският триъгълник може да бъде обособен по много начини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

*