Телефони за контакт

0882 / 372 426
0882 / 372 637

Пишете ни

lixmebel@abv.bg

Как да се грижим за кухненските мебели

Как да се грижите за ламинираните плоскости?

Към поддръжката на ламинираните плоскости трябва да се подхожда с внимание. За да не промените цвета на повърхностите, е добре да не ги излагате на пряко силно слънчево греене. Тяхното почистване може да се прави и с традиционните почистващи препарати, но е важно те да не съдържат абразивни частици, които ще наранят и надраскат повърхността. Освен това съдържанието на оцет, разтворители или препарати на азотна основа не са подходящи за ламинираните повърхности, тъй като ще влошат тяхното качество.

Почистването се извършва като разредите препарата с вода, спрямо степента на замърсяване, като самото полиране на повърхностите трябва задължително да се прави с мека тъкан. Не оставяйте препарати върху повърхността. Отстранете всички остатъци с чиста вода и подсушете.

При по- сериозни замърсявания като пръски от мазнина, или остатъци от лепило/силикон, не е добро решение да третирате същите с по- силни препарати. По- добре е да използвате стъргало, което нежно да отстрани петното, след което да почистите с препарат остатъците.

Не оставяйте наличната влага по повърхностите. Ако в дома ви се образува конденз, стремете се към по- често премахване на течността. Така ще предотвратите издуване и влошаване качеството на повърхностите.

Ламинирани-плоскости

Как да се грижите за МДФ и ПДЧ плоскостите?

ПДЧ плоскостите са най- лесни за ежедневна поддръжка. Предимството на ПДЧ плоскостите с ламинирано покритие е, че то притежава следните свойства: антибактериално, антистатично действие и възможност за третиране с всякакви препарати. Тук проблем може да възникне ако вода влезе между отделните елементи в кухнята, защото материала ще се подуе и деформира. Затова, подсушавайте добре, тъй като влагата влошава качеството на ПДЧ материала, въпреки неговата устойчивост. Почистването на МДФ плоскостта е по същият начин както ламинираната плоскост. Би следвало да проявите внимателно отношение, прецизност при почистването, тъй като въпреки устойчивостта си, МДФ-а лесно може да бъде наранен. МДФ плоскостите са устойчиви на влага и мухъл поради високата си влагоустойчивост. МДФ плоскостите най- често се използват за мебелни вратички и мебели за баня, където процента влажност е голям. Покритието е устойчиво на корозия, не променя своя цвят под въздействието на слънчевите лъчи и не задържа статично електричество.

Почистването на МДФ повърхностите с естествен фурнир могат да се забърсват, търкат и обработват с често срещаните почистващи препарати. Абразивните препарати отново не са на почит, както и продуктите със съдържание на хлор. Ако МДФ повърхността е боядисана, то почистването трябва да става с меки почистващи средства.  На пазара ще откриете препарати полиращи повърхността, които са на ваксова основа- достатъчни за да премахнете замърсяванията и същевременно да полирате повърхността, за да не стои замазана.

Гланцираните повърхности притежават блясък, който се получава с помощта на полимерно фолио. Те са лесни за почистване, просто защото повърхностите са напълно запечатани.

пдч-плости
пдч-и-мдф-плоскости

Грижа за ламинираните работни плотове

Ще започнем с най- важното- и то е по никакъв начин да не предприемате рязане на продукти директно върху работния плот. Дъската за рязана е наложителна, пък била тя от дърво, пластмаса, гранит и т.н.  При използване във вашето домакинство на порцеланови съдове за хранене, директният им контакт с ламинирания работен плот и евентуално суркане по него, ще доведе до надраскване. Не поставяйте и горещи съдове върху плота. Да, може да се води термоплот, но врялата тенджера при всички положения ще остави своя отпечатък върху плота. Съветваме ви винаги да използвате подложка за горещите съдове. Върху ламинираната плоскост следи остават плодове- особено червените и цитрусите. При накапване на плота- бързо забършете с мека гъба и попийте излишната течност.

грижа-за-кухненските-мебели

Грижа за стъклените повърхности

Стъклените повърхности във вашата кухня, се почистват със същите препарати, с които поддържате и стъклата в дома си. В близост до котлона не се препоръчва да се използва панел със стъкло Лакобел или стъкло с принтирано изображение. Тези стъкла не понасят резки температурни промени и при евентуално пръскане от котлона, има вероятност от поява на напукване.

поддръжка-на-мдф-плоскости
поддръжка-на-кухненски-повърхности

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

*